вторник, 6 август 2013 г.

1Q84 кн. 2 - Мистерията продължава

Книга: 1Q84 книга 2
Автор: Харуки Мураками
Жанр: Художествена литература; Роман; Съвременна литература; Сюрреализъм;
Оценка: 4.5/5

 1Q84 кн. 2 започва от там, където свършва първата част.
Мистериозните събития и въпроси от книга 1 започват да се разплитат в кн. 2, но същевременно все още стои мистерията около 1Q84-та година.

Тенго и Аомаме продължават да търсят отговори на въпросите, породени от тайната около религиозния култ Сагикаке и странностите на света, в който се намират. И при двамата се случва събитие, което рязко ги приближава един до друг без да го знаят - срещата на Аомаме с Вожда на религиозната секта и развръзката в отношенията между Тенго и Фука-Ери.
След тези клифхенгъри продължаваме да виждаме Тенго и Аомаме в не по-малко интересни ситуации. Тенго се среща с баща си, докато Аомаме е изолирана от света. Но двамата са по-близо отколкото предполагат.
"Ако не можеш да го разбереш без обяснение, няма да го разбереш и с обяснение"
Мураками отговаря на все повече въпроси от света на 1Q84 година - Човечетата, двете луни, въздушната какавида. В един момент читателят предвижда развръзката преди още героите да са стигнали до нея. Това прави книгата една от малкото, в които предвидимостта е съвсем умишлена, което, смея да твърдя, си има своята цел - по този начин Мураками насочва читателите си към мислите, емоциите, чувствата, който витаят у главните герои Тенго и Аомаме.

Любовната история между двамата се развива изключително бавно, което в никакъв случай не отбелязвам като минус, а по скоро обратното. Бавното свързване на двете точки ме караше да нетърпеливо да разлиствам книгата, докато не стигна до края на историята.
Срещал съм доста мнения, в които читателите се оплакват от детайлите, които Мураками описва (храненето, къпането и т.н.) в определени моменти. В това ревю няма място за такива оплаквания. Смятам, че в една сюрреалистична творба, каквато 1Q84 е, има нужда точно от такива детайли, които непрекъснато да внушават чувството за реалност в свят с две луни и човечета, излизащи от устата на умряла коза.

Магията на 1Q84 се усеща и във втората книга, която е стъпката преди финала. Тя не отстъпва по емоции и странности от книга 1. По всичко си личи, че част №3 ще даде така чаканото обяснение на онези, които могат да го разберат и без обяснение.

1Q84 книга 1 от изд. Колибри
1Q84 книга 2 от изд. Колибри
1Q84 kнига 3 от изд. Колибри

Ревю на книга 1:


Няма коментари:

Публикуване на коментар