четвъртък, 19 септември 2013 г.

1Q84 кн. 3 - финалът на епичната история


  Книга: 1Q84 книга 3
Автор: Харуки Мураками
Жанр: Художествена литература; Роман; Съвременна литература; Сюрреализъм;
Оценка: 4.5/5
“Животът не е река. Той тече неумолимо, но събитията не винаги избират най-кратките маршрути.”

По време на четенето на книга 1 и 2 от триологията 1Q84 не спираха да се появяват нови и нови въпроси: ще се разкрият ли всички мистерии, ще намерят ли щастието влюбените Тенго и Аомаме, какъв точно е планът на Човечетата? Книга 3 дава всички отговори, но е много вероятно те да не отговарят точно на върпосите, които вие сте си задавали.


"Мога да понеса всяка болка, стига да има смисъл."


Очакването Тенго и Аомаме най-накрая да се срещнат и да се разкрие мистерията на Човечетата съпровожда читателя още от самото начало на книга 3. Както в предишните части, така и тук Мураками си играе с очакванията на читателя цели 400 страници. Финалът на историята е поднесен отново през погледа на главните герои, но този път с едно ново попълнение – гледната точка на Ушикава - изключително колоритен герои, който ще ви впечатли приятно с... отвратителността си.

Какво се случва в книга 3? В литературните форуми преобладава масовото мнение, че във финалната част нищо не се случва. Това, разбира се, е крайно преувеличена констатация. Още с първата глава на кн. 1 Мураками загатва за идеята, че времето вече не се движи в посоката, в която се е движило досега.

Макар че в първите 2 части се случват странни и сюрреалистични събития, влиянието им върху героите ги води само до объркване. Но в третата част от триологията, героите вече не са само объркани. Те взаимодействат със случващите се събития - част от света на 1Q84: чукането по вратата на Аомаме от касиера, който никога не напуска сградата, бащата на Тенго, който паралелно със събитията в сградата на Аомаме, в коматозно състояние, прави с ръката си движения сякаш чука по нечия врата, въздушната какавида, Ушикава и нахлуването му в света на 1Q84, и т.н... 

В книга 3 Мураками успява да развихри идеята за кривите на времето от 1Q84-та година по начин, по който не успява да го направи в първите 2 части. Той ясно показва, че интригуващия сюжет не е на първо място и над развитието на героите в тази история. Отговорите и обясненията, който Мураками дава за света на 1Q84 в никакъв случай не обясняват някаква генерална концепция - този свят просто си съществува; а историята, която Мураками разказва е "имала късмета" да бъде позиционирана в него. Всички елементи на странния свят са второстепенни спрямо връзката на Тенго и Аомаме. В този смисъл Мураками не дължи никакви генерални обяснения за концепцията на 1Q84 година, единственото, което той дължи, е да развие историята на героите си докрай. И мисията му е изпълнена повече от успешно.

Безспорно краят на историята ме остави с чувството, че искам да прочета още за героите, но кой казва, че това е лошо? 1Q84 за мен вече е една от онези книги, които наричам епични - романс, мистерия, еротизъм, приказен сюрреализъм, преплетени в типично повествование на художествената литература. Двама души, които се обичат в един объркан свят с тайни култуве, Човечета и две луни.

Пиша това ревю близо 2 месеца след като приключих с триологията и мога да кажа, че героите, взаимоотношенията им, мистерията - все още са ясно в главата ми и едва ли лесно ще бъдат забравени. 1Q84 е едно от най-добрите произведения на съвременната литература и определено очаквам с нетърпение Мураками да покаже следващия си грандиозен проект.

1Q84 книга 1 от изд. Колибри
1Q84 книга 2 от изд. Колибри
1Q84 kнига 3 от изд. Колибри
Ревю на книга 1:

Ревю на книга 2:

Няма коментари:

Публикуване на коментар