петък, 5 юли 2013 г.

"На изток от запада" - истории от близкото и не толкова близко минало на България

Книга: На изток от запада
Автор: Мирослав Пенков
Жанр: Художествена литература; българска литература; разкази;
Оценка: 5/5

Разказите на Мирослав Пенков от сборника "На изток от запада"са най-добре написаните български истории, които съм чел откакто изучавах българските класици, майстори на разказа, в училище.

Книгата се състои от 8 кратки истории - по мое мнение прекалено дълги, за да са разкази и прекалено кратки, за да са нещо повече от разкази.

Безспорно първите три заглавия "Македониja", "На изток от запада" и "Как купихме Ленин" заслужават най-висока читателска оценка. Разказите в "На изток от запада" са същевременно и сърцераздирателни, и забавни. Пенков разказва за нещастна любов, раздяла с родителите и родината, за надеждите и отчаянието, за чуждото и своето. Той преплита героите и историите си с историческата действителност в България. Успява да пресъздаде българската атмосфера и култура така, че тя да бъде достъпна и разбираема не само за българи, а и за хора от целия свят.

Домът е там, където е сърцето. Без значение дали е на изток или на запад, домът е най-свидното нещо. Тази идея е имплементирана във всеки един от 8-те разказа по различен начин. Стилистично разказите се отличават с лек и завладяващ изказ. Много ярко се отличава идеята в един от разказите, където Пенков засяга темата за турското робство в България. Изненадващо е, че млад български писател засяга тази тема, но от друга стана подчертавам, че за мен изненадата беше приятна.

Ако трябва да дам едно определение на целия сборник, то ще бъде: балансиран. Историите в него са близки до българина и далеч от чужденеца. Авторът е изградил баланс в писането си, защото за чуждестранното разказите хвърлят достатъчно тесен лъч светлина върху българската култура, за да се избегне объркването и загубата на итнерес, и достатъчно мащабен поглед към далечното и не толкова далечното минало на България, за да се превърне книгата в любимо четиво на много от нас.

Мирослав Пенков разбира от какво се нуждаят читателите и им го предоставя с най-доброто качество. С нетърпение очаквам следващата му книга.

"На изток от запада" от изд. "Сиела"

Няма коментари:

Публикуване на коментар