вторник, 23 юли 2013 г.

1Q84 - свят, в който няма място за Големия брат

Книга: 1Q84 - книга 1
Автор: Харуки Мураками
Жанр: Художествена литература; Роман; Съвременна литература; Сюрреализъм;
Оценка: 5/5

Да напишеш ревю за книга на Мураками понякога е по-трудно отколкото да я прочетеш.
Както заглавието подсказва, 1Q84 е препратка към романа на Джордж Оруел "1984". В основата на сюжета са паралелно разказаните истории на Аомаме и Тенго - независима, силна жена, която обича да раздава справедливост в свой собствен стил и млад писател, който сключва сделка да напише бестселър зад чуждо име. На пръв поглед между двете сюжетни линии няма нищо общо, докато Мураками не започне да дърпа една по една завесите, зад които се крие пресечната точка между двамата герои.
В хода на действието на книгата Аомаме започва да преследва вожда на религозен култ, който насилва малки момиченца и работи за "човечетата" (the Little People) - а те случайно се озовават в центъра на сюжета на книга, която Тенго пренаписва.
"Вече няма място за Големия брат (Big Brother) в реалния свят, в който живеем. Вместо него на сцената са Човечета (the Little People). Интересен вербален контраст, не мислите ли?"
Всичко това се преплита с усещането на Аомаме, че вече не се намира в света, който доскоро я е заобикалял, защото непрекъснато открива нови разлики, за които няма спомен да са се случвали - униформите на полицаите, появата на втора луна в нощното небе и още, и още... Това е и една от големите мистерии в книгата. Какво се е променило в 1984 година? Аомаме определя промененото настояще като 1Q84 година (японското 9 се произнася като "кю" и символизира въпросителна).

Първата книга въвежда изключително оригинални образи в историята, които са много живи и емоционално ярки - 17-годишната Фука Ери, истинската авторка на книгата, която Тенго преработва, професор Ебисуно, който се явява като настойник на Фука-Ери, вдовицата, която подкрепя каузата за раздаване на справедливост на Аомаме и религиозният култ, който играе голяма роля в цялата мистерия около това какво се е случило през 1984 г. и какво се случва в 1Q84.

Макар и с не толкова голямо присъствие, се подчертава и ролята на бащата на Тенго, родителите фанатици на Аомаме и полицайката Аюми, които пасват ненатрапчиво и дори точно на място в големият и сложен пъзел, който представлява историята на Тенго и Аомаме. Сюжетите са преплетени в повече от една пресечна точка. Но благодарение на изчистения стил на Мураками е лесно да се проследят всички взаимовръзки между героите и историите им.

Първата книга 1Q84 има отворен край, който води право към действието във втората част. Романът е обемен и то не само буквално, а и като обхват. В книгата има и красота, и бруталност, и социален коментар.
 “Светът някак оцеля след нацистите, атомните бомби и модерната музика."
 С една дума ще я определя като подвиг. Мураками го е постигнал по начина, по който винаги го прави: изумително. След прочита на книга №1 определно няма да имате търпение да отворите следващата част, затова препоръчвам да прочетете триологията наведнъж.

1Q84 книга 1 от изд. Колибри

1Q84 книга 2 от изд. Колибри
1Q84 kнига 3 от изд. Колибри

Няма коментари:

Публикуване на коментар