петък, 5 юли 2013 г.

Тайните от "Тайният живот на великите автори"

Книга: Тайният живот на великите автори
Автор: Робърт Шнакенбърг
Жанр: Нехудожествена литература
Оценка: 3.5/5

"Тайният живот на великите автори" е книга, написана за любопитните читатели, които имат желанието да научат нещо повече за любимите си писатели и литературни произведения.
С таблодиния си вид и шеговит стил тя не претендира нито за сериозност, нито за достоверност. Илюстрациите и ироничните коментари на автора Робърт Шнакенбърг правят четивото леко и приятно.
Докато четох книгата, установих, че в нея е поднесена изключително интересна информация за едни от големите имена в литературата, която е с потененциала да насочи читателския интерес към нечетени досега произведения на добре познатите писатели.
Не бих казал, че това е от онези книги, които сядаш и започваш да четеш без да можеш да се спреш. Идеята й е съвсем друга - да предизвиква дискусии сред ученици, студенти и изобщо сред читателите, които се интересуват от литература.
Засягат се имената на над 30 литературни личности, за които читателят разбира някои любопитни и шокиращи факти може би за първи път. Изненада за мен бяха фактите:
- Хемингуей и Оскар Уайлд са носили рокли като малки;
- Коефициента на интелигентност на Силвия Плат е 166;
- Вирджиния Улф е писала всичките си произведения права;
- Луис Карол е бил изобретател;
- Фицджералд е ходил на плаж с чорапи;
- На шестия рожден ден на Скот Фицджерълд никой не е дошъл и бъдещият писател е изял тората си сам;

Всяка глава от книгата се фокусира върху един от добре познатите автори. Те са представени на първо място като хора със странни навици, както всеки човек, и на второ място като велики писатели. Ако все пак не искате да знаете нищо повече за любимите си литературни творци, освен стандартанта информация, която е в учебниците, то можете да пропуснете тази книга.
Но ако сте от любопитните читатели, които обичат да бъдат шокирани и изненадани от информацията за неща, които са си мислели, че знаят, то тази книга е за вас и определено ще ви хареса.

"Тайният живота на великите автори" в изд. "Сиела"



Няма коментари:

Публикуване на коментар