четвъртък, 4 юли 2013 г.

Его срещу фанатизъм в "Осъдени души"

Книга: Осъдени души
Автор: Димитър Димов
Жанр: Роман; Българска художествена литература;
Оценка: 5/5

"Осъдени души" е една от онези български книги, които, макар че са написани преди доста време, звучат актуално и до ден днешен.
Романът е ситуиран по време на Гражданската война в Испания, а в центъра на сюжета му са разведената англичанка със освободено виждане към живота Фани Хорн и йезуитът монах Рикардо Ередиа. Основният конфликт е представен чрез отношенията между главните герои, отношението между света и църквата.
Историческият контекст и детайли в романа функционират не само като фон или нюанс, а като част от материала, с който Димов изгражда образите на Фани и  Рикардо, което за мен е една любима комбинация в литературата.
Димов усложнява образите на героите си като непрекъснато ги поставя пред различни изпитания, които необратимо довеждат до конфликт между егото и морала.
Обсебеността на Фани от монаха я довежда до самия ад в Пеня Ронда - огнището на епидемията тиф.
„ От сладострастното желание, с което бе почнала да преследва Ередиа, се раждаше постепенно един още по-сложен, по-опасен и изпълнен с повече пристъпи процес!"
Англичанката непрекъснато атакува Ередиа със светските си помисли и желания, от които неговата църква е дистанцирана. Той от своя страна, воден от фанатизма си, се изправя пред не една морална дилема.
„Господи, прости ми любовта към тая жена…” 
Фанатизмът тръгва срещу егото и егото тръгва срещу фанатизма в разгара на бунта, сред полевите условия на смъртоносна епидемия.
Една от най-силните страни на романа е, че Димов рисува образите на героите си, показва ги истински - с грехове и добродетели. Той изяснява причината за всяко едно тяхно действие, показва самото действие и накрая сервира последствията, до които то е довело.
В тази история, богата на конфликти, няма морален победител и победител изобщо. Има само нанесени щети - героите са осъдени да живеят с присъдите, до които са довели действията им. А читателят остава с усещането, че се е докоснал до истинския живот, с истински персонажи и  реални ситуации.

"Осъдени души" от изд. Сиела

Няма коментари:

Публикуване на коментар