понеделник, 15 юли 2013 г.

"Облакът атлас" - проекция на човечеството в шест епохи

Книга: Облакът Атлас
Автор: Дейвид Мичъл
Жанр: Художествена литература; Роман; Съвременна литература
Оценка: 5/5

"Облакът Атлас" е от онези книги, за които каквото и да се каже и изпише - винаги ще бъде недостатъчно.
С една дума бих определил романа като "голям". Той повежда читателя през шест различни епохи. Шест истории, всяка една със своите герои. Всеки герой има нещо общо с героя от предходната история.
Ако разделим проблемите, които Мичъл засяга в книгата, то ще получим един дълъг списък, но въпреки това ще изредя част от тях:

 - робството и свободата;
- престъплението и наказанието;
- греха и изкуплението;
- вярата и науката;
- любовта и омразата;
- истината и лъжата;
- консуматорството и човечността;

Структурата на книгата е уникална: 6 сюжета, които са разделени на две, поднесени на порции и разказани с шест различни гласа. Майсторлъкът на Дейвид Мичъл не спира до тук. Той създава визията на една антиутопична реалност, в която човечеството се е самоунищожило заради "вечната си жажда" - тази реалност представя на читателя непознати досега картини във въображението му. Авторът успява да пресъздаде футуристичен диалект, който потапя читателите още по-дълбоко в света на "Облакът Атлас".
„Нашият живот не ни принадлежи. Обвързани сме с други души от миналото и настоящето. И с всяко провинение и всяка добрина градим бъдещето си”
Всеки сюжет от романа предлага герои, които четящият да обикне и герои, които да намрази. Обичаните стават мразени, мразените стават обичани, а читателят не спира да гадае и да си задава въпроси - това е гаранция, че няма как да оставите тази книга непрочетена. Интересните персонажи и увлекателните диалози (поздравления за преводачката Магдалена Куцарова-Леви) са само допълнителен бонус.
Ако трябва да определя любимата ми от шестте истории в книгата, то това ще бъде футуристичния поглед към света в Сонми-451. Безспорно това е най-провокативната част от романа, която съвсем директно показва посоката, в която върви светът. Много читатели ще открият прилики с "1984" на Оруел. След цялостния прочит на "Оризон на Сомни-451" в главата ми звучеше ехото на предупреждението.
Ще препоръчвам тази книга на всеки, защото тя за мен от сега нататък е една от задължителните. Тя е един брилянтен пъзел, който се нарежда по различен начин от всеки, който я чете. Засяга основните проблеми на човечеството и ги проектира в различни времена с различни ценности - на кораб с избягал негър роб насред Тихия океан през 19-ти век; в двореца на застаряващ композитор, който плагиатства идеите на талантливия си чирак през първата половина на 20-ти век; в центъра на конспирация за милиони през 70-те, където никой не щади човешкия живот; в старчески дом в Шотландия през 21-ви век, където героят се бори за свободата си; в бъдеще с генотипно модифицирани клонинги и накрая в една постакалиптична реалност, където вярата и религията са добили нови измерения и идоли.
Различни и противоречиви идеи, които непрекъснато ще ви провокират да мислите, докато четете този пост-модернистичен шедьовър на Дейвид Мичъл. "Облакът Атлас" вече е филмиран и макар че филмът ми хареса много, това, което предлага книгата не може да се сравни нито с актьорския му състав (който никак не е лош), нито с прекрасния му саундтрак.
"Облакът Атлас" в изд. "Прозорец"

Няма коментари:

Публикуване на коментар