понеделник, 8 юли 2013 г.

„Ема“ на Джейн Остин – история за любовта и гордостта



Книга: Ема
Автор: Джейн Остин
Жанр: Художествена литература; Роман; Класика;
Оценка: 4/5

Романтична, забавна, разкриваща дълбоките тайни на сърцето – това е историята на Ема, разказана от Джейн Остин. Книгата ни разкрива животa и порядките на обществото в Англия през 19 век – периода на Регентство. Главната героиня в романа – Ема Уудхаус е момиче, погалено от съдбата. Тя е умна, красива, богата, център на внимание в едно общество, където хората в голяма степен се водят от нейното поведение и мисли.
 Книгата е в три части, като всяка от тях разкрива различен етап от личностното израстване на героинята. В първата част се описват старателните опити на Ема да управлява съдбата на всеки около нея и най-вече на Хариет Смит – красиво и простовато момиче без родители. Твърдо решена да се намесва в съдбата на другите, Ема попада в серия комични ситуации. Самата тя не вижда за нужно някога да се омъжва, лишена от романтични трепети остава сляпа за истинските желания на хората наоколо и на самата нея.

„Не очаквам някога да бъда така истински обичана и ценена; винаги първа и винаги права в очите на някой мъж, както на моя баща”

Във втората част се прокрадват истинските копнежи за любов и романтика на Ема през кратката й заблуда, че е влюбена. Междувременно до нея винаги е семейният приятел мистър Найтли, с когото тя обича да разговаря и спори и който единствен в Хайбъри има смелостта да я критикува.
Последната част от книгата бих определила като период на осъзнаване и израстване на героинята.
Самата Джейн Остин изживява своите романтични блянове единствено чрез своите героини. Във всяка от тях намираме част от нейния живот – живот в богатство, в общество, където намирането на богат и уважаван съпруг е от първостепенно значение и все пак романтиката е жива, където любовта и гордостта вървят ръка за ръка.
Ако ви се чете една неподправена романтика, то тази книга е за вас. Определям я като свеж полъх, идващ от далечното време на класическата романистка Джейн Остин, който нахлува плавно в нашето съвремие, за да ни накара да се запитаме какво наистина искаме.

“There are people, who the more you do for them, the less they will do for themselves”

Автор: Изабела
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар