вторник, 30 юли 2013 г.

Една вдъхновяваща изповед от Стивън Кинг

Книга: За писането: Мемоари на занаята
Автор: Стивън Кинг
Жанр: Нехудожетсвена литература; Автобиография;
Оценка: 4/5


"За писането. Мемоари на занаята" на Стивън Кинг е една вдъхновяваща изповед. Тази книга трябва да бъде прочетена от всеки фен на краля на ужаса и особено полезна би била на всеки начинаещ писател, дори и да не е фен на гореспоменатия.  
От нея не само ще научите основни съвети за писането от техническа гледна точка, а и ще разберете много за живота на Стивън Кинг - на моменти ще ви развесели, на моменти ще ви натъжи личната история на писателя. 
Книгата е разделена на три части - за живота на Кинг преди и след славата, за писането и накрая за трагичния инцидент, който за малко да сложи край на живота му. И трите части са увлекателно написани и еднакво вдъхновяващи. 
"Най-страшният момент е този преди да започнеш нещо."
Писателят започва с разказ за живота си от дете до вече пораснал семеен мъж с писателска кариера зад гърба си. Автобиографичния елемент от книгата в никакъв случай не може да се определи като описание само на живота на Кинг - проследяват се едни определени моменти, в които неговият свят се опира единствено на писането. Той споделя за първите си творби и първите си откази, първата си работа, първата си любов, първия си хонорар. Историята му е вдъхновяваща не само за феновете му, а и за всеки читател изобщо.

Втората част на книгата представлява съвети за писането от перото на Кинг. Те не се различават с нещо особено от съветите, които ще чуете на всеки курс по творческо писане, но са пречупени през призмата на личния опит на краля на хоръра.
Третата част на книгата е тази, която според думите му е една от най-трудно писаните от него истории. Съвсем на кратко засяга инцидент, в който едва не губи живота си. Разказва за силата на волята и семейството.

Всички съвети на Стивън Кинг се свеждат до едно: за да пишеш по-добре, трябва да четеш повече и да пишеш повече. Можеш да научи много от една добра книга, можеш да научиш много и от една лоша книга.

Не съм фен номер №1 на Кинг, но въпреки критиките към него, той може да пише добре. И може да бъде полезен на тези, които искат да се научат да пишат добре. Може би не е най-великият писател, но определено има дарбата да разказва добри истории. 
“Думите съставят изречения; изреченията съставят абзаци; понякога абзаците оживяват и започват да дишат.” 
"За писането: Мемоари на занаята" е едно градивно откровение, което предоставя полезна информация за начинаещия писател и в същото време е достатъчно интересна и без да читателя да има писателски амбиции. Бих я препоръчал както на онези, които се интересуват от занаята "писане", така и на тези, които просто искат да прочетат нещо добро.

1 коментар:

  1. Кратко и ясно ревю.
    Май ще трябва да се сдобия с "Мемоари на занаята" :)

    М.

    ОтговорИзтриване